Dakwah : antara prinsip dan realiti

Ketika si pemuda mula mengenali dakwah, dia akan bertemu dgn prinsip-prinsip baru di dalam hidupnya. Prinsip-prinsip ini adalah prinsip Islam yang memang tertulis lama dalam kitab-kita ulamak dan fuqaha’ terdahulu. Tapi ia terbenam tanpa pembaca atau dibaca tanpa pemaham.

Ketika seorang anak muda mula mengenali hidup dakwah, mereka akan terkejut, tersentak dgn pernyataan fuqaha’. Hukum dan prinsip Islam yang nyata dan terang telah diabaikan oleh majoriti muslim, even oleh para ulama dan ustaz/ustazah.

Bila si da’i muda ini ingin beramal dan mempraktikkan apa yang mereka baca dan fahami ini, mereka akan berdepan dgn masalah. Di sinilah letaknya kebijaksanaan dan fiqh praktik. Adakah ibubapa yang tidak membenarkan kita menyertai prog dakwah dan tarbiyyah itu salah dan perlu di sergah atau di’ceramah’kan? Adakah mereka perlu di pandang rendah kerana tidak memahami ‘dakwah itu wajib’ sebagaimana yang dijelaskan dgn jelas oleh fuqaha’ sejak zaman berzaman?

Fiqh bergaul dan berkomunikasi dgn masyarakat juga begitu. Fiqh memenangi hati orang yang lebih berumur dari kita juga begitu.

Fiqh ‘Ghulam’ dan ‘Si Tukang Sihir’ perlu di fahami dgn baik. Antara prinsip dan fiqh praktik prinsip ada pelajaran-pelajaran yang perlu di fahami. Moga da’i muda akan lebih dapat mengurangi fitnah dan membina imej dakwah yang lebih bersopan, dihormati dan menarik.

dipetik dari sini

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s